De Raad van State heeft minister Faber (PVV) van Asiel geadviseerd om twee wetsvoorstellen voor strenger asielbeleid niet in hun huidige vorm aan de Tweede Kamer voor te leggen. Volgens het advies van de Raad van State is er geen wetenschappelijke onderbouwing dat de voorgestelde asielmaatregelen zullen leiden tot een lagere instroom van asielzoekers.
Historicus en publicist Roelof Bouwman wijst erop dat het verschil tussen wel of geen Thom de Graaf maar liefst 32.140 asielzoekers per jaar kan betekenen. Ter illustratie verwijst hij naar het feit dat Denemarken in het jaar 2024 in totaal 860 asielverzoeken heeft ingewilligd, terwijl Nederland er 33.000 heeft ontvangen.
Bouwman haalt ook een uitspraak van Thom de Graaf aan, waarin de vicepresident van de Raad van State zegt dat democratie meer inhoudt dan simpelweg de meerderheid die bepaalt. Hij vindt het zorgwekkend dat er steeds meer mensen zijn die deze platte opvatting van democratie hebben en benadrukt het belang van het respecteren van minderheden en het streven naar compromissen.
Auteur en spreker Hans van Tellingen is het hier niet mee eens en stelt dat de essentie van democratie juist is dat er geluisterd wordt naar de wensen van de meerderheid. Hij vindt dat Thom de Graaf zijn eigen geloofwaardigheid en die van de Raad van State ondermijnt met zijn standpunt.
Al met al blijft het een interessante discussie over de betekenis van democratie en hoe deze moet worden toegepast in het asielbeleid.
.