Waarom laten we onszelf elke dag opnieuw onder het juk van rampzalig leiderschap plaatsen? Is dit het soort leiderschap dat we echt willen? Kunnen we zelfs spreken van leiderschap als er in het ergste geval geweld wordt gebruikt tegen degenen die weigeren onredelijke wetten en regels te gehoorzamen?
Deze vragen werden deze week gesteld door jurist en psycholoog André Rozendaal in de raadszaal van Horst aan de Maas. Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is – wat ik me echter moeilijk kan voorstellen – dan lijkt het erop dat we collectief lijden aan het Stockholmsyndroom, aldus Rozendaal.
“Dit is de situatie waarin we ons collectief bevinden,” benadrukte hij. “Het autoritaire gedrag van degenen die denken ‘leiders’ te zijn, wordt met de dag ontluisterender. Deze mensen denken het recht te hebben om andere mensen te misleiden en alles wat hen goeddunkt aan anderen op te leggen. Zelfs wanneer mensen duidelijk aangeven dat ze dat niet willen.”
[embedded content]
(Video verwijderd? Klik hier…)
Recept voor ellende
Gelukkig zien steeds meer mensen dit in, merkte Rozendaal op.
“De beerputten waarin de zogenaamde leiders zich verstoppen, worden nu snel geopend. Zowel op mondiaal, nationaal als lokaal niveau.”
“Hoe kan het echter dat we onze rechten, vrijheden en zeggenschap over ons leven hebben overgedragen aan een zeer kleine groep mensen die vaak ook nog psychologisch en spiritueel zeer onvolwassen zijn?” vroeg Rozendaal. “Als dit geen recept voor ellende is, wat dan wel?”
Grote illusie
Door misleiding zijn we gaan geloven dat deze kleine groep ons een veilig, gezond en vrij leven kan geven en kan garanderen, vervolgde hij. “Maar dat is echt een grote illusie.”
Het is ons geboorterecht om vrij te zijn en zelf de controle te hebben over ons leven en bestaan, merkte de psycholoog op. “Geen mens of autoriteit kan of mag dat veranderen. Niet op basis van politieke macht, niet op basis van economische macht, sociale macht en zeker niet op basis van geweld.”
Integere leiders
Elk individu zal zelfbewust verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn eigen leven, stelde Rozendaal.
We moeten integere leiders aanstellen, vindt hij. “Echte leiders streven er niet naar om macht te hebben om de macht, maar streven er juist naar om uiteindelijk volledig overbodig te worden. Ze dienen hun medemensen en faciliteren de samenleving op een manier die iedereen in staat stelt zijn innerlijke leiderschap te ontwikkelen.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
.