Wat is er in de afgelopen 14 jaar allemaal wel niet gebeurd met ons land? Nederland is onder Rutte veranderd in een land waar de woningmarkt volledig is vastgelopen en de economie nauwelijks groeit.
Een derde van alle 15-jarigen is functioneel analfabeet. De onderwijsresultaten zijn dramatisch gedaald. Het ov is vastgelopen. Ziekenhuizen zijn gesloten. Talloze gemeenten zijn opgedoekt. Voedselbanken kunnen de vraag niet meer aan, zo laten ze weten.
Dit zijn stuk voor stuk problemen die het gevolg zijn van foute keuzes, betoogde Pepijn van Houwelingen in de Tweede Kamer. “Onze democratie is onder deze premier de afgelopen 14 jaar vakkundig ontmanteld. Dat heeft hij goed gedaan.”
Meer macht naar de EU, vrijheidsbeperkingen, SDG’s, een peperduur klimaatbeleid, massale immigratie en ga zo maar door.
De ravage van 14 jaar Rutte is ongekend. En met de aanstelling van Dick Schoof is zijn erfenis volledig veiliggesteld.
Het moge inmiddels duidelijk zijn: wie… pic.twitter.com/I1cGmF6y3h
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) May 29, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
De Tweede Kamer laat het allemaal gebeuren
Door de Kamer aangenomen moties worden niet uitgevoerd. Denk aan de motie over het invoeren van een Europese digitale identiteit of de motie over het omstreden pandemieverdrag.
Daar komt nog bij dat Rutte de uitslagen van twee referenda negeerde die onder zijn premierschap zijn gehouden, namelijk over het EU-associatieverdrag met Oekraïne en over de sleepwet. Sterker nog: hij heeft zelfs het referendum afgeschaft.
Nederland is akkoord gegaan met de Green Deal. Prijskaartje: 1000 miljard euro. Onder Rutte liep Nederland voorop in het sturen van wapens en miljarden naar Oekraïne. Mogelijk gaan we binnenkort ook gevechtstroepen sturen om tegen de Russen te vechten.
“De Tweede Kamer laat het allemaal gebeuren. De premier heeft van deze Kamer een slaapkamer gemaakt,” verzuchtte Van Houwelingen.
Erfenis volledig veiliggesteld
Het was dan ook geen verrassing dat het kabinet-Rutte bij de verkiezingen keihard is afgestraft. Nederland wilde iets anders: ander beleid en een andere premier.
“Wat moeten de 2,5 miljoen Nederlanders die op de PVV van Geert Wilders hebben gestemd teleurgesteld zijn. Ze stemden voor Wilders in het Torentje, wilden Rutte weg en krijgen er nu een ex-PvdA’er voor terug die Rutte als inspiratiebron ziet,” merkte Van Houwelingen op.
“Het is oude wijn in nieuwe zakken. Het is een voormalig hoofd van de geheime diensten waarop niemand ooit heeft gestemd, die het huidige beleid altijd heeft gesteund en pro-klimaat en pro-EU is, een soort Rutte 2.0, of om het in het Engels te zeggen: meet the new boss, same as the old boss.”
Van Houwelingen feliciteerde Rutte van harte: “Met deze opvolger heeft hij zijn erfenis volledig veiliggesteld en weten we zeker dat er niets, maar dan ook helemaal niets, gaat veranderen.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…