Foto: Pexels/Matthias Zomer
De Europese natuurherstelwet maakt toch een kans om de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt namelijk een draai en is van plan voor te stemmen, wat betekent dat de wet genoeg steun heeft om te worden aangenomen.
Met de wet wil de Europese Commissie de natuurgebieden in Europa ‘herstellen’. In de wet staan voorstellen om de biodiversiteit op landbouwgrond te vergroten en weidevogels terug te brengen.
Schrijver en columnist Marianne Zwagerman en SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen waarschuwden hier al voor. “En vergis je niet, dat is enorm impactvol,” aldus Zwagerman.
Overhandigen aan de Groene Maffia
In de Tweede Kamer schetste Kamerlid Cor Pierik (BBB), hiervoor projectleider milieupublicaties bij het CBS, wat het gaat betekenen voor onze voedselzekerheid. Als de EU haar zin krijgt moet Nederland maar liefst 25 procent van de grond die nu wordt gebruikt voor de productie van voedsel worden teruggegeven aan de natuur (lees: overhandigen aan de Groene Maffia).
“Absurd wat hier gebeurt,” zei Ruissen tijdens een interview met Zwagerman over de gevolgen van deze ‘rampzalige’ wet. “Ik heb het met verbazing aanschouwd. Dan ben je toch onverantwoord bezig met beleid!”
Nieuwe grote crisis
Volgens het Europarlementslid zal deze wet een nieuwe grote crisis bovenop de ‘stikstofcrisis’ veroorzaken.
Hij schrijft maandag op X: “Niet doen! Laat het niet gebeuren dat deze Europese natuurherstelwet toch wordt doorgedrukt. De gevolgen zijn te ingrijpend, zeker voor een dichtbevolkt land als Nederland.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…