De media schrijven dat politici zich door de website Voice of Europe ‘lieten betalen met Russisch geld’. FVD-leider Baudet nam het eerder in een interview met de site op voor Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Demissionair premier Rutte noemt de berichten over geldstromen ‘zeer zorgelijk’. Nergens worden de beweringen gestaafd door bewijs.
D66-Kamerlid Jan Paternotte zei op NPO Radio 1 dat er een nieuwe wet op de politieke partijen moet komen waardoor partijen nog veel transparanter moeten zijn en waardoor ‘dit soort buitenlandse financiering’ überhaupt verboden wordt.
Paternotte is een echte rat. Punt. pic.twitter.com/N3oZTrtlDT
— gvanopdorp (@Gvopdorp) March 28, 2024
Voormalig Tweede Kamerlid Harm Beertema haalt fel uit naar Paternotte. “Een appartement in Scheveningen, gratis en voor niks als cadeautje van de ambassadeur van Canada. Welke tegenprestatie stond daar tegenover?” vraagt hij aan hem.
Die schijn hè
“Wordt het niet eens tijd om dat volledig transparant te maken? De schijn hè? De schijn van corruptie en omkoping willen [we] toch niet laten bestaan. De vraag is: kocht een vreemde mogendheid met intensieve handelsbetrekkingen met Nederland, te weten Canada, invloed bij D66, dat daarbij in de eerste plaats Canada diende en niet Nederland? Iets met een omstreden handelsakkoord?” vraagt Beertema.
Hij doelt hiermee op het handelsverdrag CETA tussen de EU en Canada. In het verdrag staan onder andere afspraken over de handel in goederen, diensten, overheidsopdrachten en duurzame ontwikkeling, maar ook afspraken over investeringsbescherming.
Beertema: “Ik kan het niet hard maken hoor. Dus ik zeg maar niks meer. Maar die schijn hè. Daar worden mensen toch onrustig van. Het moet nog veel transparanter, zegt u. Geef het goede voorbeeld!
Het land zou te klein zijn
Voormalig D66-fractievoorzitter Pechtold meldde het geschonken appartement niet en dat had hij beter wel kunnen doen, zei politiek verslaggever Joost Vullings destijds.
Beertema krijgt bijval van Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Inderdaad, stel je toch eens voor dat wij een appartement van de Russische ambassadeur zouden krijgen. Het land zou te klein zijn. Pechtold (D66) krijgt een appartement van een ‘Canadese diplomaat’, niets aan de hand,” merkt hij op.
De Raad van Europa tikte Nederland op de vingers nadat Pechtold de schenking van het appartement niet in het register had laten opnemen. Dat had volgens de Raad wel gemoeten.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
Source: ninefornews.nl